Terug

  • Uniek en exclusief
  • Handgeschilderde producten
  • 14 dagen bedenktijd

Over keramiek

Wat is keramiek ?

Het woord keramiek is ontstaan vanuit het Griekse woord keramos dat oorspronkelijk pottenbakkersklei betekende. Het is tegenwoordig een verzamelnaam voor allerlei producten die worden gemaakt van gebakken klei. Voorbeelden zijn aardewerk, steengoed en porselein. Keramiek perfect materiaal voor een hangpot. Je bekijkt hier ons assortiment hangpotten van keramiek, je kunt echter ook kiezen voor een Spaanse bloempot van keramiek.

De producteigenschappen

Keramiek is met recht een uniek product te noemen. De producten zijn erg hard, slijtvast, hittebestendig en duurzaam. Verder zijn ze kleurvast, waardoor je dus vaak keramieken bloempotten tegen zult komen.

Traditioneel keramiek

Hieronder wordt verstaan de gebruiksvoorwerpen en siervoorwerpen, die iedereen wel kent en in huis of tuin zal hebben. Denk maar eens aan (bloem) potten, kruiken, serviezen en sanitair. Er zijn verschillende soorten keramiek: aardewerk, steengoed en porselein.

Het verschil tussen deze producten wordt bepaald door de soort klei en de temperatuur waarop wordt gebakken. Een hoogwaardige klei moet op hoge temperatuur worden gebakken, zoals bijvoorbeeld porselein. Aardewerk wordt gebakken in de oven op een temperatuur van 800-1100 graden, steengoed bij een temperatuur van 1200-1300 graden en porselein 1300-1500 graden. Bekend is natuurlijk terracotta, dit is een mooi voorbeeld van ongeglazuurd aardewerk van een rode klei. Aardewerk wordt meestal geglazuurd en porselein wordt gemaakt van speciale witte klei. Bloem- en hangpotten worden in Spanje prachtig gedecoreerd met glazuur in sprankelende kleuren. Op de vele witte huizen en gebouwen in Spraanse dorpen kom je deze leuke hangpotten altijd wel tegen.

Klei

Dit is de belangrijkste grondstof voor keramiek. In Nederland wordt bijvoorbeeld vaak rivierklei gebruikt, dat op natuurlijke wijze wordt afgezet. Voor echte fijne keramiek worden zoveel mogelijk zuivere stoffen gebruikt die in groeves worden uitgegraven.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box